What´s so great about games?

A while ago we had to write a Swedish popular scientific text connected to our education. I noticed that several students chose to write about game violence. So I figured it would be a good counter to write about the good things we can get from gaming.

Datorspel kan göra dig smartare

Kan man lära sig något bra utav tv och datorspel eller finns det bara våld att hämta? Trots många krigsspel och klagomål på spelvåld så finns det flertal användningsområden där man kan ha nytta av spel som läromedel.

Militären är ett exempel på en av användarna.
De använder spel som simulatorer för att lära sig olika maskiner/flygplan innan de är redo för att ge sig ut på riktigt, men också för att träna sina reflexer, strategier och gruppbefäl. Det innebär alltså att spelen används i utbildningssyfte som folk kan ha nytta av i verkliga livet. Det kan vara en simulering av en situation där du tvingas agera snabbt och göra rätt val eller riskera att dö. Detta ger spelaren en nytt sätt att tänka och en chans att testa sina färdigheter vid en krissituation som man kanske inte skulle kunna återskapa i verkliga livet. Om du är mer intresserad du kan läsa mer om simulatorerna i militärens bok “ FoT-projektet Spel för konflikthantering och krig.”

Ekonomi och statsvetenskap är andra exempel på vad du kan få omedveten lärdom av genom spel. SimCity är uppbyggt på det viset att du måste planera hela bygget noggrant som i en riktig stad för att den ska fungera. Se till att sjukhus och liknande ligger på lagom avstånd, planera så att din ekonomi räcker till för att tillgodose stadens behov. Har du slösat för mycket kan det leda till att du måste höja skatten för dina invånare och det kan sluta i upplopp. Många spel handlar om att hålla en balans som kan jämföras med ekonomin i vardagen. B.l.a. Jonas Linderoth har funderat på om vi kan implementera spel i Sveriges utbildning och har skrivit en bok om ämnet “Datorspelandets Dynamik, lekar och roller i en digital kultur”.


Spel säljer mer än film och musik i dagens samhälle och det visar på hur stor del av vår underhållning spelen faktiskt representerar.
En del spel har till och med fler spelare än vad vissa länder i världen har invånare.Det finns kanske en del dåligt som kommer med spel men om man ser det från en annan synvinkel inser man hur stor nytta vi kan ha av spelen och hur man kan utveckla nya sätt att lära ut. Om du råkar ut för en olycka någon gång, skulle du hellre ha soldaten eller räddningstjänsten som aldrig har rört en dator eller en den som fått chansen att öva genom simuleringar?

Nayomi Arvell

I will post a translation in English as soon as I´m finished writing my current essay.

Leave a comment